29 maart 2018, 16:27 | By Administrator

Videoslots preview Yggdrasil: Easter Island

De bekende casinospelmakers van Yggdrasil zitten nooit stil en komen regelmatig met mooie nieuwe spellen op de proppen. De nieuwste videoslotspreview van Yggdrasil gaat over de game Easter Island. Niet geheel toevallig zal dit spel rondom de periode van Pasen worden gelanceerd. In dit artikel bespreken we de preview en de tot nu toe bekende spelelementen in dit nieuwe videoslot.

De huidige gokwet Kansspelen op Afstand (Koa)

De nieuwe gokwet, de wet Kansspelen op Afstand (Koa), die op 1 april 2021 is ingegaan, is met name aangenomen om in te spelen op de nieuwe marktsituatie. Op 19 februari 2019 werd het wetsvoorstel goedgekeurd door de Eerste Kamer waarmee definitief werd besloten om de vorige wet uit 1964 te actualiseren. De vorige gokwet was namelijk opgemaakt in een tijd dat online casino’s nog niet aan de orde waren. Ook is de nieuwe wet Koa erop gericht om illegale casino’s te bestrijden en spelers naar legale websites te leiden waar bezoekers kunnen rekenen op een veilig en Nederlands platform. Door met legale online casino’s te komen, verdient de overheid ook met de belastingen die geheven kunnen worden en anders naar buitenlandse aanbieders zou verdwijnen. De Kansspelautoriteit (KSA) heeft de verantwoordelijkheid om toe te zien op de gokmarkt.

Meer weten over legale casino’s? Lees alles over casino’s met een KSA-vergunning.

Online casino’s toegankelijk voor Nederlandse spelers

Online casino’s zijn sinds 2 oktober 2021 toegankelijk voor Nederlandse spelers. Het gaat in dit geval om gereguleerde casino’s die een officiële vergunning van de Kansspelautoriteit hebben bemachtigd. Die casino’s moeten eerst een aanvraag indienen bij de gokautoriteit waarna deze wordt goedgekeurd of afgekeurd. Sinds de dag dat de nieuwe wet van kracht is, dus sinds 1 april 2021, neemt de KSA aanvragen in behandeling. Op 29 september 2021 zou het de eerste 10 licenties uitdelen waarna de eerste websites met een KSA-vergunning een paar dagen later op 2 oktober 2021 live zouden gaan. Daarmee mogen spelers uit Nederland nu legaal gokken bij deze casino’s. Gokken bij niet-gelicentieerde casino’s daarentegen is niet legaal. 

Gokreclames blijven een heikel punt

Rondom de gokreclames is er nog altijd een hoop te doen, want het idee van het legaliseren van de nieuwe gokmarkt is om spelers te “kanaliseren” van het illegale aanbod naar het legale aanbod online casino’s. Dat kanaliseren is een definitie waarbij je je een visuele trechter moet voorspellen waarin spelers gestimuleerd moeten worden om het illegale aanbod te verlaten en uiteindelijk uit te komen bij de legale opties. Een van de manieren om spelers hierover attent te maken is door hen informatieve reclames te tonen. Deze moeten echter vermijden dat spelers die tot een risicogroep behoren worden verleid tot gokken. Daarom gelden op dit moment de volgende richtlijnen en beperkingen:

  • Gokgerelateerde reclames zijn niet toegestaan tussen 06:00 en 21:00 op radio en tv.
  • Tijdens live sportwedstrijden zijn gokreclames verboden.
  • Reclames op social media met veel jongeren zijn verboden. Dit geldt voor Facebook, Instagram, en TikTok).
  • Professionele sporters mogen hun imago niet lenen aan gokgerelateerde sporters. Ex-sporters (zoals Andy van der Meijde bij BetCity) mogen dat wel.

Omdat er nog een hoop discussie is over het wel of niet moeten tonen van gokreclames en in welke vorm is onze verwachting dat gokreclames aan veranderende regels onderhevig zullen zijn. 

CRUKS-register: uitsluiten van risico spelers

Om kansspelverslaving tegen te gaan heeft de Kansspelautoriteit de database CRUKS in het leven geroepen. Deze database moet zowel door landgebonden speelhallen als legaal opererende online casino’s worden gebruikt. In deze database staan kwetsbare gokkers of spelers met een verbod op gokken. Mensen met een registratie in CRUKS mogen niet deelnemen aan kansspelen. Aanmelding voor de database kan vrijwillig, maar ook gedwongen. In dat laatste geval kunnen schuldeisers, familie en vrienden de probleemgokker laten registreren. Het CRUKS-register is gekoppeld aan het BSN-nummer dat wordt nagetrokken bij het casino bezoek of aanmelding. Eenmaal in het systeem van de kansspelaanbieder hoeft het BSN-nummer niet elke keer te worden gecheckt. Spelers die in het CRUKS-register staan worden niet toegelaten tot het casino, noch online, noch offline. 

Meer weten? Lees alles over het CRUKS-register.

Stakeholders van de nieuwe gokwet

Er zijn een hoop verschillende partijen die te maken krijgen met de nieuwe gokwet. Zo is de wet opgesteld door de overheid voor gokfaciliteiten om spelers te beschermen. We nemen alle stakeholders van de nieuwe gokwet met je door:

  • Overheid: in februari 2019 zou de Eerste Kamer de wet aannemen. Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker was verantwoordelijk voor het dossier en zou een centrale rol spelen bij de goedkeuring van de wet en de aanloop daartoe.
  • Kansspelautoriteit (KSA): de KSA werd in 2012 aangewezen door de overheid om in te spelen op de gokwet die toen al werd beraamd om pas in 2019 te worden aangenomen. De KSA is een overheidsorgaan die de markt moet reguleren en illegale aanbieders moet weren. Ook geeft het de goklicenties uit aan offline en online aanbieders.
  • Online operators: de online aanbieders worden echter het meest beïnvloed door de nieuwe gokwet, omdat de offline gokfaciliteiten al beschikten over een vergunning van de KSA om hun diensten aan te bieden. De online operators kunnen zowel uit het binnenland als buitenland komen en bieden diensten aan als videoslots, tafelspellen, live casino spellen, online bingo, en sportweddenschappen.
  • Spelers: sinds 2 oktober 2021 mogen spelers uit Nederland legaal gokken bij online aanbieders die beschikken over een vergunning van de KSA. Spelers zullen daarbij rekening moeten houden met het CRUKS-register en andere eisen zoals de minimumleeftijd van 18 jaar. 
  • Belastingdienst: voor de kansspelbelasting valt te zeggen dat deze al wordt voldaan door de aanbieder. Spelers hoeven daardoor niet nog een keer belasting af te dragen. De winsten die spelers maken in het online casino zijn daardoor belastingvrij. De kansspelbelasting bedraagt 30.1%, maar raakt spelers niet. Dit percentage is een verhoging van het eerdere 29%. Wat aanvankelijk een tijdelijke verhoging zou zijn is tot op heden nog niet teruggedraaid. 

Op ontdekking op Paaseiland

Het nieuwste spel van Yggdrasil is gesitueerd op Paaseiland. Dit eiland zullen de meeste mensen vooral kennen van de metershoge Moai. Dit zijn de paaseilandbeelden die de vorm hebben van statige mannen. Het eiland is één van de meest geïsoleerde op aarde en ligt vele kilometers van de bewoonde wereld. Bijzonder is dan ook dat hier een unieke cultuur is ontstaan. De beelden die de inheemse bevolking heeft gemaakt, zijn dan ook nergens anders gevonden. Net als de Nederlandse ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen, die Paaseiland op paaszondag ontdekte, krijg je vanaf de komende paasperiode de kans om het eiland zelf te verkennen. De videoslotspreview van Yggdrasil geeft voor die tijd al een mooi voorproefje.

Symbol Swap Respin als nieuwe bonus

In vrijwel elk nieuw videoslot van grote spelmakers worden nieuwe bonusfeatures toegepast die je als gokkers meer kans geven om leuke bedragen te winnen. Bij Easter Island van Yggdrasil is dit natuurlijk niet anders. De Symbol Swap Respin is toegevoegd. Deze bonus feature geeft elke keer dat je een winlijn maakt een gratis re-spin. Bijzonder is dat de winnende symbolen alle hoog of juist laag uitbetalende symbolen op de rollen vervangen bij deze re-spin. Hierdoor maak je meer kans om direct nog eens winst te behalen.

Laat je helpen door de twee Moai

In de videoslotspreview van Yggdrasil zie je bovendien alvast de twee gastheren die je ontvangen op Paaseiland. Deze twee Moai helpen je tijdens het spelen om winst te maken. Ze moedigen je niet alleen aan, maar vormen expanding reels. Wanneer je vier of meer winnende symbolen op je winlijn hebt, komen er tot maximaal vier extra rijen bij. Het normale speelveld van vijf rollen en drie rijen is dan aanzienlijk groter, net als je kans op winst. Naast de bijzondere bonusfeatures ziet het spel er uiteraard prachtig uit. De soepele animaties werken natuurlijk op zowel laptop, tablet als smartphone en nemen je mee in de bijzondere wereld van Easter Island.

Andere spellen van Yggdrasil